Hírek            Felhívás!        Iskolánkról         Videóink         Galéria          Sportélet        Német N.O.     Újságcikkek       Naptárunk            Étlap          Ebédbefizetés      Kapcsolat

 

Fesztiválok hétvégéje

A május 16-20-ig terjedő hétvégét Oroszhegyen, egy kis erdélyi faluban élvezhettük. Egy kis csapat kerepesi Kisvirág tánccsoportos, általános és középiskolás gyermek, szüleik, kísérőik, Kiss Károly, Kerepes Nagyközség Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának elnöke és Kerepes alpolgármestere, Nagy László, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, felesége Rozika néni, jómagam és természetesen Ragoncza Imre táncművész-tanár töltöttünk emlékezetes hétvégét Erdélyben.

A kicsiny, de lelkes csapat részt vett, fellépett a május 19-én, szombaton megrendezett Gyermek Néptánc és Népdal Fesztiválon. A kerepesi apróságok nagy sikerrel szerepeltek táncaikkal. Élmény volt látni, részesének lenni az erdélyi székely hagyományőrző fiatalok táncainak. A csodálatos népviseletekbe öltözött, ízesen éneklő gyermekek, kicsik és nagyok lenyűgöztek minket! Már az óvodás korúak is őrzői elődeik kultúrájának, dalaikat éneklik, táncaikat táncolják, népviseletüket hordják.

Kisvirág tánccsoportunk már évek óta ápolja kapcsolatát az oroszhegyiekkel, sokakat ismerősként láttunk viszont. A kerepesiek három tánccal léptek fel, szereplésüket nagy tapssal jutalmazták. A “kisvirágos” apróságok szintén öt népdallal készülve, a népdal-versenyen is bemutatkoztak. Három kislány magyar, egy pedig szlovák népdalokat énekelt. Szabó Mónika 3. osztályos tanuló harmadik helyezést ért el a színvonalas mezőnyben. Gyermekeink szereplése, éneke üde színfoltja volt a népes gyermeksereg előadásának.

Csodás hangú kisebb és nagyobb fiúk és lányok éneke zengte be a helyi művelődési ház nagytermét.

Másnapra, ott tartózkodásunk utolsó napjára is maradt számunkra izgalom! A reggeli órákban kedves házigazdánk, Pál Attila segítségével egy terepjáró húzta utánfutóval “felkapaszkodtunk” a nevezetes Nárcisz-rétre.

Egy fennsíkon található a vadon, természetes környezetben fejlődő nárcisz, melynek finom illata van. Alig hittünk a szemünknek! Én személy szerint azt hittem, hogy a nárcisz kerti virág, vadon élő mása nincs!

A rendkívüli zöld környezetben, a káprázatos réten ott fehérlett a sok-sok nárcisz. A helybéliek minden évben ezen a hétvégén látogatnak el a sűrű erdőn, patakokon át vezető hegyi utakon a fennsíkon található Nárcisz-rétre. Valóban mindenfelé, nárcisz csokorral díszítették a falut, a templomot, a művelődési házat is!

A kerepesi gyerekek, a sok közeli község és város kulturális csoportjai között ismét felléptek, A Nagyné Szedlák Rozália tanító néni által készített különleges fellépő ruhákban ismét nagy sikerrel szerepeltek a Kisvirág tánccsoport képviselői, vastaps kísérte ír táncunkat.

Szűcs Tamás szólót táncolt, Nemes Bettina és Zlatnik Anna hetedik osztályos tanulók a Magyarország című dalt énekelték el. A tánccsoport tagjainak műsora, a lányok szép éneke ismét nagy sikert aratott. Minden kerepesi büszke lehet rájuk!

Természetesen akadt némi időnk a környék néhány ismert települését megtekinteni. Jártunk a parajdi sóbarlangban, Korondon és Székelyudvarhelyen is. Az oroszhegyi kilátó már az első napon, csütörtökön erőt próbáló volt, de szemet gyönyörködtető látványban volt részünk.

Ugyan a beszámoló végén,, de feltétlenül szeretnénk írni a vendégszerető, közvetlen és rendkívül barátságos oroszhegyiekről. Szokatlan, mégis hihetetlenül jó érzés volt átélni, hogy öreg és fiatal tudja kik vagyunk, honnan jöttünk. Mindenkinek volt hozzánk néhány kedves szava, ismeretlenül is köszöntek. A házigazdák, ahova elszállásoltak minket, mindent, de igazán mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. Megismertették velünk a jellegzetes erdélyi ízeket, finomakat ettünk-ittunk. Jóízűeket beszélgettünk, bepillantást nyerhettünk életükbe, hétköznapjaikba.

Hálásak vagyunk odaadó vendégszeretetükért!

Az oroszhegyieket meghívta Kiss Károly alpolgármester úr a Nemzetközi Nemzetiségi Fesztiválra is, amelyet nyáron rendez Kerepes.

Azért, hogy ez a hétvége ilyen sikeres és élményekben gazdag lehessen, hálás köszönettel tartozunk Kerepes Nagyközség Önkormányzatának, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzatnak, a Széchenyi István Általános Iskolának, és külön köszönjük a Kisvirág Gyermek-tánccsoport támogatását!

Ágó Katalin
a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője