Hírek            Felhívás!        Iskolánkról         Videóink         Galéria          Sportélet        Német N.O.     Újságcikkek       Naptárunk          Étkezés          Sakkpalota        Kapcsolat

 

Iskolai sportélet a 2012/13 tanévben

<<vissza


„Az igazi bajnokok a célt látják maguk előtt, nem pedig az akadályokat”

A sport a társadalomra jellemző kulturális jelenség, ezen belül a testkultúra történelmileg kialakult állandó fejlődésben lévő szerves része, sajátos lehetőségeivel értékteremtő kulturális jelenség. A sport beletartozik az egyetemes emberi kultúrába, annak szerves része. A sportról akkor beszélünk, ha az általános célok megváltoznak, átértékelődnek. A cél a teljesítmény minél magasabb szintre emelése, amely megállapításához a versenyzést használjuk fel. A tömegsport lehetővé teszi az ifjúság széleskörű mozgósítását és a tanulók felkészítése a különböző versenyekre, próbákra, házi bajnokságokra.

Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a sportolásra, gyerekek számára nagyon fontos a testmozgás és a felesleges energia levezetése. Mint tudjuk, a testkultúra legfontosabb elemei az egészség, testnevelés, sport.

Tanulóinknak van is lehetőségük, hogy részt vegyenek különböző edzéseken, 4 órában fociedzés, 2 órában kosárlabda, 2 órában tömegsport, 2 órában röplabda. Az edzés, sportteljesítmény fokozás és megtartás tudományosan irányított folyamata, amelyben tervszerűen alakítjuk a sportoló teljesítőképességét, hogy ezzel sportágában, versenyszámában eredményt érjen el. Az edzés két fő feladata, hogy készítsen fel minél nagyobb eredmény elérésére és teremtsen megfelelő feltételeket a versenyek és a felkészülés folyamatában jelentkező magas terhelések károsodás nélküli elviseléséhez. Minden sportfoglalkozáson nagy létszámban jelentek meg diákjaink.

November 13-án megrendeztük a foci évfolyam bajnokságot, hogy teszteljük a sportolóink tudását és, hogy visszajelzést kapjunk, hogy ki mennyit is fejlődött az edzéseken. 7 osztály jelentkezett és nagy volt a versengés az első helyért. Minden csapat nagy erőkkel küzdött, izgalmasak voltak a mérkőzések. Végül a Néma Jácint vezette 8/a osztály nyert, míg a második helyen a 7. osztály, harmadik helyen a 8/b osztály végzett.

November 22-én jöhetett a visszavágó, ugyanis most a diákok a kosárlabda évfolyam bajnokságon csillogtathatták meg tudásukat. Szintén 7 csapat jelentkezett be a győzelemért. Tavalyhoz képest nagyon sokat fejlődtek azok a diákok, akik rendszeresen látogatták az edzéseket. Nem nagy meglepetésre a 7. osztály győzedelmeskedett, második a 8/b , harmadik a 8/a lett. Említésre méltó, hogy a 4. osztályosok nagy bátorsággal küzdöttek a nagyobbak ellen.

December elején végül kézilabda évfolyam bajnokságon vehettek részt a gyerekek. Ide is 7 csapat jelentkezett, az alsósok bizonyítva küzdeni akarásukat, kicsit sem ijedtek meg. hogy a felsősök ellen kel harcolniuk. Mivel a kézilabda kicsit hasonlít a kosárlabdához, a végeredmény megegyezik az előzőével. Élvezet volt fújni mindhárom bajnokságot, látva azt, hogy mennyire élvezik a gyerekek a sportot, hogyan küzdenek egymásért. Az évfolyam bajnokságokra azért is van nagy szükség, mert ezzel is készültünk a ránk váró diákolimpiákra, nevezhetjük akár felkészülési mérkőzéseknek.

December közepén el is kezdődtek a diákolimpiák, az első amin részt vettünk az a focilabda diákolimpia, sajnos mérkőzést nem sikerült nyernünk, de a fejlődést már lehet látni, reméljük jövőre már éremmel térünk haza.

A félév lezárta előtt, január 11-én Gödöllőn, a Damjanich János Általános Iskola rendezett játékos sportvetélkedő diákolimpiát, ahol a gyerekeknek 10 nehéz ügyességi feladattal kellett szembe nézniük. Ezeket a feladatokat Homoki Judit tanárnőnél gyakorolták be diákjaink a tömegsport foglalkozáson. Végül egy picit lemaradva a második Szent Imre Általános Iskolától a harmadik helyen végeztek, azaz a bronzérmet hozták haza alsósaink az iskolánknak.

„A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot”

A második félévet a kézilabda diákolimpiával kezdtük, amit Mogyoród rendezett és a 4. korcsoportos fiúkkal neveztem. Még nem vettek részt soha ilyen versenyen ezért nagyon izgatottan vártuk. Végül egy bronzéremmel sikerült hazatérnünk, a fiúk nagyszerűen helytálltak, mogyoród és Gödöllő volt az ellenfelünk.

A kézilabda diákolimpia után jöhetett a kosárlabda diákolimpia, amit iskolánk rendezett február 14-én. Az első meccset a nagy rivális, Veresegyháza ellen kezdtük. A harmadik negyedig egál mérkőzés volt, de sajnos az utolsó negyedre elfáradtunk és így megszületett a 37:24 végeredmény. A csapatot Hargitai Krisztián cipelte a hátán. Majd a második mérkőzésen Nagytarcsa volt az ellenfelünk, ahol sima győzelmet arattunk, a végeredmény 50:37 lett, így büszkén akaszthattuk a 4. korcsoportos fiúk nyakába az ezüstérmet.

Kosárlabda csapat: Hargitai Krisztián, Oláh Róbert, Néma Jácint, Nemes Péter, Gánicz Ricsi, Popovics Patrik, Oláh Antal, Podobnik Patrik, Kökény Rajmund, Karacs Dániel

Kézilabda csapat: Néma Jácint, Oláh Antal, Podobnik Patrik, Lastyák Renátó, Gánicz Ricsi, Pap Beni, Hargitai Krisztián, Popovics Patrik, Ragoncza Péter, Oláh Róbert, Nagy András, Pivarcsi Szabolcs

Márciusban 7-én Veresegyházára utaztunk a harmadik korcsoportos kosaras fiúkkal, ahol sajnos nagy küzdelemmel, de alul maradtunk a Veresegyháza és a Gödöllő ellen, de így is sikerült megszerezni a bronzérmet, amit diákjaink büszkén viseltek.

Május 7-én és 9-én atlétika diákolimpián vettünk részt amit Gödöllő rendezett. 3 csapattal neveztünk a harmadik és negyedik korcsoportos fiúk és a harmadik korcsoportos lányok. A lányoknak és a harmadik korcsoportos fiúknak 60 m futást, távolugrást, kislabda hajítást és 600 m futást kellett teljesíteniük, míg a negyedik korcsoportos fiúknak 100 m futást, távolugrást, kislabda hajítást, súlylökést és 800m futást kellett teljesíteni. Lányoknál a legjobb helyezést, azaz a tizenharmadikat Sárvári Éva érte el, fiúknál Nemes Péter végzett a hetedik helyen.

Második félévben az alsósok részt vehettek egy iskolánk által rendezett házibajnokság kidobón, ahol a legjobban az 1.c, 2.c, 4.a teljesített.

Végül az év végére maradt a tanár-diák mérkőzés, amit iskolánk június 8-án szervezett. A diákok több órás rendezvényen mérethették meg magukat a tanárok ellen, fociban a diákok, röplabdában a tanárok bizonyultak jobban, tanárokhoz besegített pár lelkes szülő is akik nagy segítségünkre voltak. Az idei év sport szempontjából nagyon jól sikerült.

„Fogadd el a vereséget, mint egy tanulási élményt, és soha ne mutogass a csapattársaidra”

Gaál Zsófia

 

<<vissza